Computer MCQs From Basic To Advance Set 1

Computer MCQs From Basic To Advance Set 1 for preparation of Entry Test. Here we provide Basic To Advance Computer MCQs Set 1. All these Computer MCQs From Basic To Advance, Quiz Questions provided in MCQs format. Simply prepare your self for reading the question thoroughly. To see answer for each question simply click on the “View Answer” button.

We also recommend you Punjab Geography Quiz Questions MCQs for test preparation.

Computer MCQs From Basic To Advance Set 1

Computer MCQs From Basic To Advance Set 1 for preparation of Entry Test. You simply prepare the given below test. To check your knowledge about Computer. For Answers simply click on the answer button and follow us on Facebook.

Read Also [Books on Pakistan MCQs Quiz Questions]

1. The term ‘Computer’ is derived from__________?

A. German
B. French
C. Latin
D. Arabic

View Answer

Answer: Option C

2. Who is the father of Computer?

A. Simur Cray
B. Charles Babbage
C. Augusta Adaming
D. Allen Turing

View Answer

Answer: Option B

3. The basic operations performed by a computer are__________?

A. Logical operation
B. Arithmetic operation
C. Storage and relative
D. All the these

View Answer

Answer: Option D

4. Who is the father of Internet ?

A. Vint Cerf
B. Martin Cooper
C. Chares Babbage
D. Denis Riche

View Answer

Answer: Option A

5. If a computer has more than one processor then it is known as__________?

A. Uni-process
B. Multiprocessor
C. Multi-programming
D. Multi-threaded

View Answer

Answer: Option B

6. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is___________?

A. OMR
B. Keyboard
C. Scanner
D. None of these

View Answer

Answer: Option C

7. WWW stands for___________?

A. World Wide Web
B. Web World Wide
C. World Whole Web
D. Wide World Web

View Answer

Answer: Option A

8. A collection of system programs that controls and co-ordinates the overall operations of a computer system is called____________?

A. Device driver
B. System software
C. Utility program
D. Operating system

View Answer

Answer: Option D

9. What type of operating system MS-DOS is?

A. Command Line Interface
B. Multitasking
C. Graphical User Interface
D. Menu Driven Interface

View Answer

Answer: Option A

10. Which technology is used in compact disks?

A. Mechanical
B. Electrical
C. Laser
D. Electro Magnetic

View Answer

Answer: Option C

11. 1 Gigabyte is equal to ____________?

A. 1024 bits
B. 1024 megabytes
C. 1000 megabytes
D. 1024 kilobytes

View Answer

Answer: Option B

12. The brain of any computer system is___________?

A. CPU
B. Memory
C. Control unit
D. ALU

View Answer

Answer: Option A

13. Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU)?

A. Arithmetic logic unit, Control unit
B. Arithmetic logic unit, Mouse
C. Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
D. Control Unit, Monitor

View Answer

Answer: Option A

14. Analog computer works on the supply of ____________?

A. Magnetic strength
B. Electrical pulses but not continuous
C. Continuous electrical pulses
D. None of these

View Answer

Answer: Option C

15. Which one is Digital device, select from the choices below?

A. Automobile speed meter
B. Digital Clock
C. Clock with a dial and two hands
D. All of these

View Answer

Answer: Option B

16. The computer that process both analog and digital is called____________?

A. Hybrid computer
B. Analog computer
C. Mainframe computer
D. Digital computer

View Answer

Answer: Option A

17. CD-ROM stands for____________?

A. Compact Disk Read Only Memory
B. Compact Data Read Only Memory
C. Compactable Disk Read Only Memory
D. Compactable Read Only Memory

View Answer

Answer: Option A

18. ALU is____________?

A. Application Logic Unit
B. Arithmetic Logic Unit
C. Array Logic Unit
D. None of these

View Answer

Answer: Option B

19. VGA is____________?

A. Video Graphics Adapter
B. Video Graphics Array
C. Volatile Graphics Array
D. Visual Graphics Array

View Answer

Answer: Option B

20. MSI stands for___________?

A. Medium Scale Integrated Circuits
B. Medium Scale Intelligent Circuit
C. Medium System Intelligent Circuit
D. Medium System Integrated Circuits

View Answer

Answer: Option A

Now you have read all the question carefully. To check your knowledge about above provided questions simply Start Quiz to check your score.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.